Body Mass Index (BMI)

Met behulp van de Body Mass Index (BMI) hebben we het begrip “ideaal gewicht” kunnen uitdrukken in een bruikbaar getal. De Gezondheidsraad heeft een BMI van 30 als grens gesteld waarboven men spreekt van obesitas (vetzucht met grote gezondheidsrisico’s). Een verhoogd lichaamsvetpercentage heeft via een aantal fysiologische mechanismen invloed op onder andere het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het bloedsuikergehalte (risico voor Diabetes Type II).

Wat is body mass index

De body mass index is een manier van berekenen waarbij er een body mass index formule te pas komt. Dit is ook wel uit te rekenen met een body mass index calculator. Let wel op bij deze body mass index calculator want voor kinderen moet je een speciale body mass index kinderen calculator gebruiken.

Adolphe Quetelet
Adolphe Quetelet was een van de meest invloedrijke sociale statistici van de 19e eeuw en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de Europese sociale wetenschap. Adolphe Quetelet werd geboren op 22 februari 1796 te Gent en studeerde wiskunde aan de Universiteit van Gent. In 1830 raakte hij betrokken bij de allereerste grote volkstelling in de toenmalige Nederlanden. Hij paste zijn kennis van de statistiek toe op de resultaten van deze volkstelling. Ook ontwikkelde hij het idee van de “gemiddelde mens”. Bij deze statistische analyses vond hij een relatie tussen lichaamslengte en gewicht bij de gemiddelde mens. Later werd deze relatie in formulevorm internationaal bekend als de Quetelet Index, later omgedoopt in de Body Mass Index.

Body mass index formule en body mass index berekenen

  1. Neem uw lengte in meters, bijvoorbeeld 1,75 meter
  2. Neem hiervan het kwadraat: 1,75 x 1,75 = 3,0625
  3. Neem uw gewicht in kilo’s, bijvoorbeeld 48 Kg.

Deel uw gewicht door het kwadraat van uw lengte:

48 : 3,0625 = 15,6734 Behou de eerste 4 cijfers, dit is uw BMI: 15,67

En zo berekend u de body mass index

Body mass index waarden

BMI minder18.5 : Ondergewicht
BMI tussen 18.5 – 25: Ideaal gewicht
BMI tussen 25 – 30: Overgewicht. Mensen in deze gewichtsklasse lopen meer risico op een of andere aandoening.
BMI tussen 30 – 35: Obesitas. Mensen in deze gewichtsklasse lopen een ernstig risico op een of andere aandoening.
BMI tussen 35 – 40: Ernstige Obesitas
BMI tussen 40 – 50: Morbide Obesitas

BMI Oschrijving gewicht voor Pelliekoko:

BMI minder 18,5: Ondergewicht: Tot 56,01 kg
BMI tussen 18,5 – 25: Een gezond gewicht: Tussen 56,01 en 75,69 kg
BMI tussen 25 – 30: Overgewicht: Tussen 75,69 en 90,83 kg
BMI tussen 30 – 35: Obesitas: Tussen 90,83 kg en 105,97 kg
BMI tussen 35 – 40: Ernstige obesitas: Tussen 105,97 en 121,10 kg
BMI tussen 40 – 50: Morbide obesitas: Meer dan 121,10 kg

Body mass index Toepassing

De Body Mass Inde berekenen (bmi berekenen) kan niet in alle gevallen zomaar worden toegepast en mag alleen worden gebruikt voor volwassenen, bmi kinderen is dit dus niet. De index is niet bruikbaar voor kinderen in de groei, zwangeren en topsporters. Ook voor mensen met een uitzonderlijke lichaamsbouw mag de index niet zomaar worden toegepast. Bij de tabel wordt uitgegaan van een gemiddelde lichaamsbouw. Voor een kort, gedrongen en gezet type of voor een lang en mager type mag niet te snel de conclusie te dik of te mager worden getrokken op basis van de Body Mass Inde berekenen (bmi berekenen) uit de tabel.

Body Mass Index bepalen

Er zijn verschillende methoden om het lichaamsvet te meten en zo per individu het ideale of gewenste gewicht te bepalen. Het gewicht wordt gemeten, de lichaamsomtrek van diverse lichaamsdelen worden gemeten, de dikte van huidplooien op verschillende plaatsen van het lichaam en de elektrische weerstand.

De Body Mass Index wordt berekend door het naakte lichaamsgewicht te delen door het kwadraat van de lichaamslengte gemeten op blote voeten.

Meest gebruikte zoektags: