Onderzoek: Kijk als een man naar uw lichaam is de boodschap voor dames

lichaam

Vrouwen moeten als een man naar hun lichaam leren kijken. Dan zijn ze meer tevreden over hun spiegelbeeld en mogelijk kan dit zelfs eetstoornissen voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

Vrouwen vinden vaak over hun lichaam dat ze te brede heupen en te zwaar zijn

In het onderzoek kregen 180 vrouwen en 60 mannen de vraag om hun lichaam te beschrijven. “Vrouwen spreken over te brede heupen, dat ze tien kilo te zwaar zijn. Ze focussen spontaan op uiterlijke kenmerken waarover ze ontevreden zijn. De mannen daarentegen hebben het over doelpunten scoren, marathons lopen. Mannen beschrijven wat ze allemaal kunnen doen met hun lichaam. Dat geeft een veel positiever beeld”, zegt onderzoekster Jessica Alleva van de Universiteit Maastricht.

Zwabberarmen, sinaasappelbillen, zwembandjes… Meer dan de helft van de vrouwen is gefrustreerd over hun lichaam. Bijna elke vrouw wil afvallen. “En ze denken intussen dat het normaal is. Toch is dit niet zo onschuldig als klagen over het weer. De consequenties kunnen gevaarlijk zijn: groot risico op eetstoornissen en op depressies. Het is zo’n groot probleem waar nog geen preventieve actie tegen ondernomen is.”

Stoornissen te voorkomen als vrouwen naar hun lichaam leren te kijken als een man

Mannelijker
Het onderzoek van Jessica Alleva en haar collega’s Carolien Martijn en Anita Jansen moet uitmonden in praktische hulpmiddelen om stoornissen te voorkomen. En dan kunnen de vrouwen iets leren van de mannen. “Door vrouwen te verplichten hun lichaam op niet-uiterlijke kenmerken te beoordelen, aan de hand van ‘wat kan ik met mijn lichaam’, zoals mannen veeleer doen, merken we dat vrouwen meer tevreden worden. Als ze bedenken dat ze met hun lichaam kunnen sporten, gezond zijn, contact kunnen maken met andere mensen, dan merken we zelfs al een week later dat ze zichzelf nog positiever beschrijven dan voorheen.”

Realistisch
Mannen blijken volgens de onderzoekers minder last te hebben van de druk door media en modebladen. “Je kan de media natuurlijk niet volledig de schuld hiervan geven, maar toch worden vrouwen beïnvloed door de onrealistische superslanke modellen die worden gepresenteerd. Mannen in de media zien er ‘realistischer’ uit. Al moeten we toegeven dat er ook steeds meer mannen minder tevreden zijn over hun lijf. Maar doordat ze hun lichaam beoordelen op functionaliteit in plaats van uiterlijk hebben ze minder kans op een negatief lichaamsbeeld. En daar gaat het om. Mensen moeten weer tevreden zijn met hun lichaam”, besluiten de onderzoekers.

Tags: anita jansen Carolien Martijn Jessica Alleva lichaam realistischer lichaams beeld superslanke modellen uiterlijke kenmerken vrouwen lichaam

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message

*