Vlees eten meer kans op het MRSA-bacterie

MRSA_Bacterie

TILBURG – Wetenschappers hebben een verband ontdekt tussen frequent vlees eten en het oplopen van MRSA. Die bacterie vormt een gevaar voor zieke mensen, omdat hij resistent is voor antibiotica. Daardoor kan een simpele infectie ineens levensbedreigend worden.

Wat is MRSA of te wel Meticilline-resistente Staphylococcus aureus

De Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) is een representant van de bacterie Staphylococcus aureus die resistent is voor meticilline, een vertegenwoordiger van de groep β-lactam-antibiotica die doorgaans worden gebruikt bij de bestrijding van stafylokokkeninfecties. Vergelijkbare antibiotica zijn cloxacilline en flucloxacilline. Informeel heet MRSA wel ziekenhuisbacterie omdat de MRSA-stammen vooral wordt aangetroffen in ziekenhuizen. De reden hiervoor is dat in ziekenhuizen veel antibiotica gebruikt worden.

De eerste keer dat er Klachten bij MRSA waren vastgesteld was in 1959 in het Verenigd Koninkrijk. Dit was al enkele maanden na de introductie van methiciline als antibioticum.

Als een MRSA gevonden wordt in bejaardeninstellingen of ziekenhuizen, dan wordt veelal een quarantaine afgekondigd om verdere verspreiding te voorkomen omdat een infectie met MRSA steeds moeilijker te bestrijden is. Alleen vancomycine lijkt nog een remedie, maar ook daar lijkt resistentie tegen te kunnen ontstaan (bijvoorbeeld vancomycine-resistente enterokokken).

Jan Kluytmans, hoogleraar Microbiologie aan het VU Medisch Centrum en als arts verbonden aan de ziekenhuizen van Breda en Tilburg, heeft die conclusie dinsdag gepresenteerd op een congres in Berlijn. Het onderzoek verschijnt binnenkort in een wetenschappelijk tijdschrift.

MRSA-bacterie niet alleen door besmetting maar ook via vlees

Tot nu toe was alleen bekend dat de MRSA-bacterie werd overgedragen door MRSA Besmettelijk mensen en dieren. Dat de bacterie ook via vlees in het menselijk lichaam terecht kan komen, is volgens Kluytmans verontrustend. “Daar moeten we goed naar gaan kijken, want de voedselketen is een van de meest kwetsbare onderdelen van onze maatschappij. Iedereen eet; je wil niet dat vervelende bacteriën zich via het voedsel gaan verspreiden.”

Tags: antibiotica bacterie Meticilline-resistente Staphylococcus aureus MRSA MRSA-Bacterie resistent voor antibiotica vlees Vleeseters

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message

*