FAQ Pro-ana (Veel gestelde vragen)

Frequently Asked Questions – Veelgestelde vragen over Pro-Ana (Professional Anorectic)

Wie zijn jullie?

De website Pro-Anorexia.nl en het forum RedButterfly.nl is destijds gestart doordat er vrij weinig informatie op het gebied van eetstoornissen was. Omdat een eetstoornis een erg isolerende factor heeft kan het voorkomen dat irritatie de kop op steekt bij de persoon met de eetstoornis. Dit heeft ermee te maken dat de persoon met de eetstoornis zich onbegrepen voelt, waardoor dit meestal een averechts effect meegeeft. Daarnaast is de behoefte aan lotgenoten erg hoog en zijn zij welkom.

Back To Top

Wat is pro-ana?

Pro-ana kent vele stromingen. Deze zijn te verdelen in drie groepen: publiekelijk, streng en hardcore. Zie onze informatie pagina voor uitgebreide informatie: http://www.pro-anorexia.nl/proana/informatie-pro-ana-stromingen/

RedButterfly is een Pro-Ana forum met een unieke structuur, we brengen ons ook naar buiten als zijnde strenge Pro-Ana stroming omdat wij een hoge prioriteit stellen aan het veilig waarborgen van gevoelige informatie welke onze forumleden met elkaar delen. We maken gebruik van een strenge controle en doorloop (vandaar het woord strenge stroming) om hier aan te voldoen.

Back To Top

Waarom is dit opgericht?

Om een alternatief te bieden voor de destijds bestaande hulpsites. Over het algemeen willen mensen die door hun eetstoornis erg diep in de put zitten namelijk geen hulp. Vaak hebben wij geconstateerd dat bij mensen met een eetstoornis, deze stoornis ook op de eerste plek komt. Alles wat deze plek in probeert te nemen, willen ze ver wegstoppen. Zo mijden ze bijvoorbeeld sociale contacten, omdat deze contacten vragen van anderen op kunnen roepen. Dit kan erg vervelend zijn voor mensen met een eetstoornis, omdat zij dit vaak zelf niet eens goed kunnen begrijpen. Door met mensen te kunnen praten die hetzelfde denken, voelen en begrijpen ontstaat er veel al een betere band.

Back To Top

Jullie verheerlijken de eetstoornis?

Regelmatig hebben buitenstaanders geen duidelijk beeld wat wij doen en wat wij bieden. Helaas wordt er daarom al vrij snel een conclusie getrokken dat wij zoals de hardcore stroming werkt, elkaar motiveren en de ziekte verheerlijken om zo af te vallen. RedButterfly is een community waar mensen zitten met een ernstige eetstoornis, we bieden deze mensen een veilige plek waarbij ze vrij mogen zijn. De naam RedButterfly staat voor: “Vrijheid van eetstoornis”. Door mensen niks op te leggen en hun vrij te laten in hun denken en doen voelen zij geen druk of angst.

Back To Top

Wat doet het met leden van pro-ana?

We zien zelfs dat er mensen binnen komen met de kerngedachte “Dit is een deel van mij, ik wil en kan niet beter worden.” en na een periode toch afscheid van ons nemen omdat deze kerngedachte is aangepast en zij graag willen genezen. Dit is prachtig om te zien! Wij tonen diep respect voor onze leden die deze bijzonder moeilijke keuze maken. Daarnaast geven we ook aan dat er geen taboe heerst op het forum als het gaat om het genezen van de eetstoornis.

Back To Top

Waarom worden wedstrijden gedoogd?

Zoals eerder aangegeven, bieden wij onze forumleden veel vrijheid in hun eetstoornis, wedstrijden is hierdoor een moeilijk onderwerp om te behandelen. Zowel voor ons zelf en helemaal voor buitenstaanders. Wij kunnen hier vrij direct op reageren: Ja, door het als een optie weer te geven kunnen mensen hierdoor gestimuleerd worden. Wij gaan er alleen vanuit dat mensen met een eetstoornis door elkaar toch in aanmerking komen.

Het vervelende is dat als wij dit zouden verbieden, onze forumleden het in het geheim gaan doen, waardoor wij als community onze grip op verliezen. Dat vinden wij nog vele malen gevaarlijker. We zijn vrij hecht aangezien we het onderwerp De Eetstoornis centraal hebben staan en het verbieden van dingen kunnen we minder steun verlenen als onze forumleden juist gevaarlijker bezig zijn. Dit is in onze ogen riskanter dan het verbieden van wedstrijden.

Back To Top

Waarom de drang naar gewichtsverlies?

Mensen met een eetstoornis streven (bijna) altijd naar perfectie. Ze willen graag zelf perfect overkomen, aangezien ze door vroegere trauma’s en/of ervaringen denken dat ze niets waard zijn. Daarnaast willen ze niet tot nauwelijks geloven dat ze al mager genoeg zijn. Het is niet aan mij, of de forumcrew om hierop in te grijpen. Iedereen heeft zijn/haar eigen streefgewicht en of ze het halen is een tweede. Dit is moeilijk te begrijpen maar het streven naar perfectie is misschien wel de hoofdreden waarom ze zo gedreven zijn. Het is een soort manier om niet bezig te zijn met problemen, maar door je aandacht op 1 ding te focussen.

Back To Top

Is er een positieve kant aan pro-ana?

Je voelt je niet anders, je voelt je niet stom als je geen koek eet bij de koffie, je voelt je waarschijnlijk begrepen. Dat dit schijnhulp is, willen wij best geloven. Wij zijn echter niet van mening dat Pro-ana 100% verkeerd is, voor sommige mensen is dit het enige dat hun rust geeft. Een ander positief feit aan Pro-Ana is dat na verloop van tijd de stap naar recovery gemaakt kan worden dankzij ervaringen van anderen.

Back To Top

Alleen positief kan het toch niet zijn?

Het heeft zowel een positieve en een negatieve werking. Het negatieve is dat mensen getriggerd kunnen worden doordat ze dingen lezen die hen dieper in hun eetstoornis zal trekken. Daarnaast kan het aanbod van een veilige plek ervoor zorgen dat ze zich afhankelijk voelen van het forum en daar vele uren in steken. Het positieve is dat ze eindelijk durven te praten, doordat ze dingen lezen dat ze herkennen en zichzelf daardoor niet tot minder vreemd voelen. Door lotgenoten te leren kennen en de mogelijkheid hebben om met ze te praten, werken ze onbewust aan hun eigen probleem om een helder beeld te krijgen en krijgen ze dankzij steun van mede forumleden het gevoel dat ze er niet alleen voor staan.

Back To Top

Kan je hen niet ontmoedigen om dit te doen?

Het ontmoedigen of het “praten om beter te worden” wordt zeker gedaan. En als we eerlijk zijn, als mens zijnde, eetstoornis of niet, wens je elkaar toch gewoon een gezond leven toe?

We steunen het en maken er geen taboe van maar zullen het ook niet in overmaat motiveren aangezien wij neutraal gebied zijn. Probeer te begrijpen dat er mensen met ernstige eetstoornissen zitten die misschien ook totaal niet beter willen worden en dit forum zien als hun laatste plek van rust. Dat zou hun alleen maar meer stress geven en dat is juist wat we niet willen! We zijn er voor iedereen en iedereen is vrij in hoe hij/zij is.

Back To Top

Kan je zo weinig doen dan?

Het is een feit dat als je dusdanig ziek bent en je geen motivatie hebt om beter te worden, iemand anders je ook niet beter kan maken. Het moet echt van de persoon komen, wil deze kiezen voor het genezen en een behandeling starten. We voelen ons niet verantwoordelijk om iemand te genezen tegen zijn/haar wil. Dit geeft meestal ook een averechts effect.

Back To Top

Wat doen jullie wel om mensen te helpen?

Zelf hulp bieden kunnen we niet en in de plaats daarvan steunen wij Stichting Human Concern met hun forum Ikookvanmij.nl. Zij bieden een online ontmoetingsplek voor eetstoornissen, waar er open gepraat mag worden over calorieën, BMI, gewicht, etc. Het grootste verschil tussen RedButterfly.nl en Ikookvanmij.nl is dat laatstgenoemde meer gericht is op het genezen van de eetstoornis. Dit doen zij door middel van gebruik te maken van therapeuten en ervaringsdeskundigen.

Meer informatie: http://www.humanconcern.nl/clienten/pro-ana/pro-ana-en-hc-forum/

Back To Top

Wat is het verschil tussen strenge en hardcore stroming?

Veel mensen hebben een vertekend beeld van Pro-Ana. Dit komt deels doordat er 2 verschillende stromingen zijn, namelijk de strenge Pro-Ana stroming en de hardcore Pro-Ana stroming. Deze 2 lijken op elkaar, maar verschillen wezenlijk van elkaar. Wij streven er niet naar om mensen te pushen tot hun limiet te gaan om zo te bereiken wat ze willen zoals bij de hardcore stroming. Wij gaan mensen ook niet kwetsen en belachelijk maken om hen zo kwaad te krijgen zodat ze doorgaan. Dit vinden wij onzin en wij gaan daar dan ook niet in mee. We zijn op het forum hecht met elkaar omdat het alleen zo mogelijk is om elkaar te helpen en te steunen in het dagelijkse leven.

Back To Top

Op jullie site staat weldegelijk een kopje Tips & Tricks hoe zit dat?

Op het forum is er een plek waar leden ’tips & tricks’ kunnen plaatsen inzake alles wat je maar kunt bedenken omtrent het onderwerpen afvallen en eetstoornis(sen). Door ons wordt dit niet gezien als een plek waar je de beste tips kunt vinden waarmee je binnen no-time drastisch kunt afvallen, maar, tot onze spijt, hebben wij vernomen dat buitenstaanders blijkbaar wél op die manier over het subforum denken. Helaas betekent dit dat ten gevolge van deze misvatting veel mensen denken dat we o.a. in dat subforum en in aanverwante topics elkaar levensgevaarlijke tips geven, omstreden dingen opdragen of elkaar opjutten. Dit berust echter niet op waarheid.

Belangrijk: Wij laten niemand toe die geen eetstoornis heeft of iemand die snel wat kilo’s kwijt wil. Dat soort mensen worden bij ons altijd afgewezen. Zij krijgen absoluut geen toegang tot het forum.

Op het Pro-Anorexia-forum zitten mensen met een eetstoornis. Deze mensen hebben al een lange tijd een eetstoornis en zijn dus in geen enkel opzicht meer ‘nieuw’ in deze wereld. Ze hebben zowat alles al wel een keer meegemaakt, uitgeprobeerd of uitgezocht met betrekking tot hun eetstoornis. Stel jezelf nu eens de vraag: denk je echt dat zíj ‘tips en tricks’ nodig hebben?

Wij zien deze tips en tricks niet zoals een buitenstaander ze zou zien. De reacties die de buitenstaanders op ons subforum geven zijn daarom niet echt vreemd. Deze mensen zijn zulk soort dingen niet gewend! Hun verafschuwende reacties zijn erg begrijpelijk. De reden dat men op deze manier reageert is puur vanuit onbegrip. Denk hier even over na en probeer in te zien dat dit vrij logisch is.

Er zullen waarschijnlijk nog veel meer misvattingen zijn over dit specifieke deel van het onderwerp maar wij hopen dat dit het een en ander duidelijk maakt.

Back To Top

Kan een lichtelijke anti-anorectische instelling niet beter zijn voor de leden?

Een anti-anorectische instelling of het ontmoedigen van de eetstoornis is iets waar wij geen antwoord op kunnen geven. Wij zijn geen therapeuten of onderzoekers, maar werken samen met Human Concern om eventueel leden door te sturen. Indien wij anti-anorectische berichten plaatsen raken wij onze neutrale plek kwijt. Wij kiezen er bewust voor om neutraal te zijn en willen hiervan niet afwijken.

Begrijp goed als de meeste members in eerste instantie geen hulp zoeken voor hun eetstoornis, maar voornamelijk een plek waar ze met lotgenoten kunnen praten. Dit is de kern waarom wij kiezen om bewust neutraal te zijn. Hier vinden de meeste members hun rust, meer dan op een extreem recovery- of hardcore forum. Dit komt voornamelijk vanwege het feit dat we niets van onze members verwachten, maar hun veiligheid waarborgen en daar alles aan doen.

Back To Top

Wat biedt dat neutraal gebied dan?

Het is niet aan de orde of we aanmoedigen of ontmoedigen. We doen dit net zo veel of net zo min omdat we een neutraal gebied vormen. Het doel hiermee is mensen vrij te laten welke kant ze op gaan, dit geeft mensen geen onderdrukt gevoel waardoor ze zich vrijer voelen dan bijvoorbeeld op een hardcore forum waar mensen slechts 1 kant accepteren of als bij proud2bme extreem richting genezing gaan. Beide brengen veel illusies met zich mee, met als hoofdzaak dat mensen niet over een terugval durven te praten en liegen over hoe het daadwerkelijk met ze gaat.

Wij geloven dat door zo min mogelijk taboes te creëren, we een plek aan kunnen bieden waar onze members echt iets mee kunnen. Helaas kunnen en willen wij niet bepalen welke kant ze kiezen. Net als bijvoorbeeld een therapeut: Zij zijn nooit verantwoordelijk voor iets wat de cliënt doet. Het is en blijft altijd een eigen keuze.

Mede hierdoor voelen wij ons ook niet verantwoordelijk als onze leden bewust kiezen om zelf dieper in hun eetstoornis te gaan. Het enige waar wij wel moeite mee hebben is zien hoe iemand wegglijdt en zichzelf dreigt te verliezen. Ondanks dat de eetstoornis aanwezig is en veel leden weten hoe het is, gunnen wij het een ander niet om nog dieper weg te glijden. Helaas is er, hoe graag je het ook wil veranderen, er vaak niets aan te doen behalve praten en steun tonen.

Back To Top

Hoe zit het tussen proud2bme en pro-ana

Wat erg belangrijk is om te weten, is dat proud2bme en Pro-Ana lijnrecht tegen over elkaar staan. Een klein voorbeeld: In februari 2008 was bij Veronica het programma Lange Frans stelt Kamervragen waar deelnemers per voorstel 40.000 handtekeningen moesten zien te verzamelen. Uit eindelijk won het voorstel “OV voor HBO” van een “verbod op Pro-Ana sites”. Na het programma was de aandacht naar het fenomeen Pro-Ana het grootst.

Scarlet Hemkes was de persoon die een verbod wilde maar door zowel verlies van dit programma alsmede een persoonlijke actie bij de Tweede Kamer werd dit voorstel afgewezen. De reden van Scarlet was dat beheerders van pro-ana website’s – die meestal zelf ook lijden aan een eetstoornis – hypocriet zijn en crimineel worden.

Door het verlies heeft Scarlet in samenwerking met Ursula de website proud2bme op gestart. In het begin begon Scarlet een Anti-Pro-Ana groepering maar zag in dat ze hiermee niet Pro-Ana onderdrukte. Het tegenovergestelde gebeurde, het “probleem” werd alleen maar groter.
Mede daardoor besloot ze het te veranderen naar een alternatief voor Pro-Ana.

Back To Top

Waarom praten mensen op proud2bme wel slecht over de ervaringen met pro-ana

Wij vinden het erg vervelend te lezen als personen een nare periode heeft meegemaakt terwijl ze actief waren op een pro-ana website/forum. Vervelend is dat dit gepubliceerd is op een website die lijnrecht tegen over ons staat en of die website invloeden in de oorspronkelijke tekst/mening met zich mee gebracht heeft is iets dat alleen de schrijver zal weten.

Zelf zijn wij ervan overtuigd dat ons forum een neutraal gebied is, waardoor wij onze leden zelf de keuze geven om te bepalen welke kant ze op gaan.
Doordat iemand al zijn problemen en persoonlijke verhalen in een forum stopt en mede door de eetstoornis een isolerend leven lijdt, is het goed mogelijk dat deze member bij het verlaten van het forum er anders over nadenkt. Mede doordat dit een manier is om de eetstoornis los te laten. Het groeiproces zorgt uiteindelijk ervoor dat deze persoon het forum beschouwd als een negatieve / triggerende plaats, wat weer kan leiden tot negatieve ervaringen.

Back To Top

 

Heb je zelf nog vragen? Neem met ons contact op. Klik hier.