Informatie over de Pro ana stromingen

Pro Ana, ook wel bekend onder de naam Professional Anorexic waren de eerste Pro Ana sites met tips voor modellen, acteurs en mensen wier carrière baat had bij een anorectisch uiterlijk. Dit kwam uit de tijd van de heroinechic-look rond 1990. Dit is in de loop der jaren steeds groter geworden en heeft zich wereldwijd verspreid.

Tegenwoordig is Pro Ana niet meer te vergelijken met vroeger, het heeft meerdere stromingen en visies gekregen, welke in grote lijnen te verdelen zijn in publiekelijke-, strenge- en hardcore Pro Ana.

Publiekelijke Pro Ana stroming

De meeste mensen komen vrijwel altijd als eerste in aanmerking met de publiekelijke vorm, deze stroming is het grootst maar heeft niet echt een standpunt omdat iedereen hier toegang tot heeft. Dan praat je over een doelgroep waar mensen bij zitten die het spannend, interessant en experimenteel vinden en hier in meelopen. Daarnaast zitten er ook mensen tussen die leiden aan een zware eetstoornis, mede daarom is het niet echt duidelijk wat je
tegen over je hebt als je een pagina van de publiekelijke Pro Ana stroming tegen komt.

Strenge Pro Ana stroming

De strenge stroming heeft een compleet andere visie, deze stroming wilt het liefst underground blijven en weinig aandacht trekken om zo een veilig mogelijke plek te creëren. Meestal wordt hier een forum voor gebruikt om toegang te bieden tot de juiste doelgroep. Daarnaast is het mogelijk dat er gebruik wordt gemaakt van bepaalde procedures om mensen te controleren of ze wel thuishoren op het desbetreffende forum en niet alleen op zoek zijn naar informatie. Pro-Anorexia.nl valt onder deze categorie, maar we doen meer dan alleen dat. Wij gaan er ook van uit dat een eetstoornis echt een ziekte is en niet een levensstijl.

Hardcore Pro Ana stroming

De hardcore Pro Ana stroming ziet hun eetstoornis wel als een levensstijl, ze willen elkaar helpen met afvallen en zullen elkaar daar ook in pushen tot het bitter einde. Deze groepering is het gevaarlijkst omdat hier meestal geen rem op zit, vaak wordt wel op deze underground fora veel gelogen over hoe het daadwerkelijk gaat, uit angst dat ze worden uitgescholden omdat het niet goed gaat. Falen is meestal geen optie, waardoor leden net zo hard voor zichzelf zijn als voor andere leden.