Wat is pro ana (pro anorexia), alle informatie over pro ana


Pro-Ana was in het begin de term die gebruikt werd om alle sites te beschrijven die over eetstoornissen gaan. Anorexia was de meest gebruikelijke ‘stoornis’ waar de websites over spraken. In 2001 begonnen de anorexia-websites de kop op te steken voor anorecten die met elkaar wilden praten, zodat ze niet langer in stilte, alleen hoefden te ‘lijden’. Al snel werden de sites populairder en met hulp van de media werden de bezoekersaantallen ontzettend snel vergroot. Deze groei was positief, maar tegelijkertijd ook negatief. Het was positief omdat de meeste anorecten van de sites afwisten en daardoor steun bij elkaar konden zoeken. Het negatieve van de explosieve groei was dat mensen zich lukraak aanmeldden bij de sites in de hoop anorexia te krijgen, als in dieetvorm. Deze sensatiezoekers zijn echt te naïef voor woorden. Hoe kun je nou anorexia krijgen door erover te lezen op internet? Voor ons is het weliswaar ook min of meer een keuze om ons bezig te houden met het ‘ana-zijn’. Maar het verschil is dat het bij ons niet van de ene op de andere dag zo is gekomen. Deze sensatiezoekers houden het dan ook niet meer dan een maand of wat vol. Vaak betreft het namelijk mensen zijn die zich beter met Sonja Bakker en aanverwante diëten bezig kunnen houden. Voor ana is doorzettingsvermogen en discipline nodig. In 2008 heeft de term zowaar een andere betekenis gekregen en iedereen geeft er daarbij zijn eigen draai aan. Wij ondersteunen elkaar en wisselen ervaringen met elkaar uit in de vorm van zowel tips als tricks, bijv. hoe het te verbergen voor mensen die het toch niet snappen en dergelijke. Kortom, wij zijn allemaal mensen zoals jij, echter, wij hebben een doel wat de meeste mensen niet hebben, namelijk het nastreven van perfectie.

Pro Ana en de media

De media heeft in het begin veel bijgedragen door het geven van naamsbekendheid. Een aantal leden van deze site zijn al bezig met ana vanaf een jonge leeftijd toen internet nog niet zo groot was, maar door de media zijn ze nu ook te vinden op dit soort sites om elkaar te helpen en te steunen. Na een tijd vond de media dat het tijd werd om het Pro-ana zijn in een kwaad daglicht te stellen. In Amerika begonnen Christelijke groeperingen te verkondigen dat ‘ana’s’ onder invloed van de duivel zijn en dat het sektes zijn die voornamelijk jonge meiden de dood in jagen. Dat gaat natuurlijk te ver, maar naïeve en onwetende mensen geloven dit soort leugens.

Ook hier in Nederland heeft de media de term Pro-Ana enorm opgeblazen en worden belachelijke beschuldigingen onze kant op gestuurd. Zo zouden hier ook gevaarlijke sektes zijn en zouden wij jonge meiden indoctrineren om ook de kant van ana op te gaan. Het schijnt dat wij elkaar alleen maar aan het ophitsen zijn om nog meer af te vallen en zoveel mogelijk afvalpillen te slikken. We zouden elkaar bij wijze van spreken de laxeermiddelen door de strot duwen. Je voelt het vast al aankomen: ook dit is allemaal klinkklare onzin.

Ook schijnt het zo te zijn dat wij schuldig zijn aan verschillende doodsoorzaken van jonge meiden en jongens. Zo zouden wij meiden en jongens die proberen te stoppen met ana tegenhouden met bedreigingen en dergelijke. NIETS is minder waar, een echte Pro-Ana wenst een andere ana ‘in recovery’ veel geluk en zal NOOIT proberen iemand tegen te houden.

De media probeert het ana-zijn kapot te maken door valse beschuldigingen de wereld in te helpen. In Frankrijk zijn Pro-Ana sites hierdoor zelfs verboden!

Pro ana media negatief

Maar waarom doet de media zo negatief over het ana-zijn? Hier kunnen wij alleen maar naar gissen… Natuurlijk, het is ongezond, daar zijn wij zelf voor de volle 100% van de op de hoogte, maar om ons daarom af te schilderen als een gevaarlijke sekte? Dat gaat wel een beetje ver.

De media zal waarschijnlijk nooit stoppen met ons zwart te maken, dat staat vast, maar wij zullen ook nooit stoppen met bestaan en we zullen geen enkele discussie uit de weg gaan om ons bestaansrecht te verdedigen, ook dat staat vast!